Storsjöns SS

I Storsjöns Segelsällskap seglar vi jolle och kölbåt, tränar, tävlar och umgås på Storsjön – en riktigt bra sjö för segling. Vi är en del av Svensk segling och håller segelskola och seglarkurser varje sommar, för barn, ungdomar och vuxna.

På gång:

There are no upcoming events at this time.

Seglarskola

Storsjöns segelsällskap erbjuder seglarskola för nybörjare och fortsättningskurser. För nybörjare gäller att man är minst 8 år, har vattenvana och kan simma 200 meter. Man måste även vara medlem i föreningen, antingen som familjemedlem eller enskild medlem.

I priset ingår självklart lån av båt och flytväst, i övrigt gäller kläder efter väder och torrt ombyte då det kan bli blött både frivilligt och ofrivilligt. Vi seglar i huvudsak optimistjolle och Feva men i hårdare vindar kan det bli aktuellt att segla tillsammans med en ledare i en C55:a istället.

 Föräldrar är välkomna att hjälpa till då vi har brist på tränare då det alltid är bra och trevligt att vara någon fler i följebåten samt att någon finns tillgänglig på bryggan. Ingen erfarenhet behövs men en flytväst kan vara bra även om det finns några att låna.

Anmälan sker på hemsidan.

 

Träningsgrupper

Har gått seglarskola en eller två gånger och känner sig osäker på hur man kryssar och seglar undanvind. En introduktion till kappsegling. Observera att även mer erfarna seglare är välkomna på träningstillfällena men ledarnas fokus kommer vara på nybörjare.

Förälder

Du som förälder ansvarar för att seglaren kommer i tid till och från seglingen, att hjälpa till att rigga jollen och sjösätta den.

Mål

Bli en tryggare seglare och upptäcka idrotten segling.

Blå träningsgrupp är för dig som fastnat för kappsegling och vill utveckla dina tävlings- och träningskunskaper ytterligare. Vi seglar RSFeva, C55, Laser och Optimist.

 

Båtar

Beskrivning
Optimistjolle är en liten enmsjolle. Optimistjollen känns igen på att den är nästan fyrkantig, använder spristake. Man får tävla i Optimist till och med det år man fyller 15, men många har redan vuxit ur båten innan dess. Många börjar segla båten i åttaårsåldern. Optimisten är troligen världens största båtklass med upp emot 300 000 båtar i världen. Optimistjollen används i stor utsträckning i seglarskolor för barn, vilket också var det den ursprungligen konstruerades för.

Specifikationer
Längd 2,286 m, Bredd 1,115 m, Deplacement  36,0 kg, Költyp: Centerbord,Segelyta 3,6 m2, Konstruktör: Clark Millis 

Beskrivning
C55an är ritad av Pelle Petterson som har lyckats skapa en rolig, säker och enkel segelbåt som riktar sig mot såväl junior- som vuxenkappseglare. C55an seglas på två vuxna med enkelhet medan juniorer tävlar på tre.

Specifikation
Längd: 5,51 m, Bredd 2,05 m, Deplacement 450 kg, Storsegel 10,8 m2, Fock 6,5 m2, Spinnaker 21 m2

Beskrivning
RS Feva är världens mest sålda två-mansbåt de senaste åren. Fevan har fått en massa utmärkelser och priser sedan den konstruerades 2003. RS Feva är tillräckligt livlig och avancerad för att vara en bra tävlingsbåt för juniorer. Den är samtidigt tillräckligt robust och lättseglad för att passa som seglarskolebåt. Klassen har funnits i Sverige sedan 2005

Specifikationer
Konstruktör: Paul Handley Längd: 3,64m Bredd: 1,42m Vikt: 63kg Storsegel: 5,5m² Fock: 2,1m² Gennaker: 7m²

Beskrivning
Jollen har endast ett segel och är därför mycket bra lämpad som nybörjare och en fortsättning för många som kanske börjat segla Optimist. Riggen till Laser finns i tre olika utförande, Standard, Radial och 4,7. I sitt grundutförande är riggen och trimningen på Laser mycket enkel.

Specifikation
Längd: 4,23 m, Bredd 1,37 m, Deplacement 57 kg, Segelyta 7,06 / 5,76 / 4,7 m2, Konstruktör: Bruce Kirby & Ian Bruce